5 základných cvikov na penovom valci (foam roller)

Cviky a základné informácie o penovom valci

Predtým ako vám ukážeme základné cviky na penovom valci, povzedme si v skratke čo je to penový valec , aké výhody prináša jeho používanie, a taktiež základné princípy cvičenia na ňom. 

Čo je to penový valec (foam roller)? 

obľúbená účinná pomôcka, ktorá má pozitívne účinky na znižovanie bolesti svalov, a takiež sa vám vďaka jeho používaniu zlepší flexibilita tela a rozsah pohybu. 

Foam rolling - technika slúžiaca na samo-myofasciálne uvoľnovanie (SMR - self-myofascial release od Marka F. Barnesa), ktoré je postavené na masáží častí tela pomocou valca (rolleru). Táto technika je populárna u športovcov, ktorí ju používajú proti svalovici, napríklad pri strečingu alebo pri krátkej rozcvičke pred cvičením, ale aj po ňom.

 

foam_roller_live_pro

Čo znamená samo-myofasciálne uvoľňovanie svalstva? 

je to technika, ktorá bola vyvinutá Markom F. Barnesom a je zameraná na zníženie účinkov bariér medzi vrstvami fasciálneho tkaniva. Ide o tvrdé spojivové tkanivo, ktoré obklopuje a spája svaly, orgány, kosti, šľachy, väzy a ďalšie štruktúry tela. Jeho úloha je pre ľudské telo veľmi dôležitá, pretože drží naše svaly na svojich miestach a práve vďaka tomu sme schopní pohybu.

Rozdiel medzi SMR (samo-myofasciálne uvoľnenie) a myofasciálnym je taký, že pri SMR používame na masáž váhu vlastného tela, zatiaľ čo pri klasickej masáži vám svaly masíruje masér pomocou tlaku rúk a prstov.

Čo nám prináša cvičenie na penovom valci

cvičenie na masážnom valci (foam rollere) má veľmi dobrý vplyv na našu flexibilitu, a taktiež dokáže zlepšiť prietok krvi a kyslíka. Cviky na penovom valci dokáźu pomôcť pri odstránení celulitídy, nakoľko obnovuje elasticitu tkaniva. Okrem toho prináša aj ďalšie výhody v podobe nárastu výkonnosti pri športe, zníženia stresu, zmiernenie bolestí svalov.

foam_roller_grid

 

Aké sú základné princípy cvičenia na penovom valci?

Cvičenie na penovom valci môžete vykonávať aj doma. Aby ste sa nedostali do styku s nepríjemnými pocitmi z cvičenia dodržiavajte tieto zásady:

  • rollujte pomaly v smere dole a hore po dobu 30-60 sekúnd
  • cvičenie vykonávajte pomaly a plynulo
  • s valcom prechádzame po častiach kde je sval a snaźíme sa vyhýbať kĺbom
  • pri bolesti v spodnej časti chrbtice nepoužívajte masážny valec
  • dajte pozor na orgány ako obličky a pečeň

5 základných cvikov na penovom valci

 1. Lýtka

Sedíme na zemi s vystretými nohami a valec umiestnime pod lýtka. Podopierame sa rukami a rollujeme pomaly od členkom ku kolenám a späť. Môžeme cvičiť naraz alebo nohy striedať.

lytka

2. Hamstringy

Umiestnime valec pod seba vystrieme nohy a pomaly rollujeme od kolien. 

 

hamstringy

3.Kvadriceps

Ľahneme si tvárou k zemi a dáme si penový valec pod stehná. Rukami sa opierame o zem a udržujeme rovnováhu. Nohy zdvihneme od zeme do rovnakej výšky ako valec. Rollujeme smerom dole a hore. 

kvadriceps

4. Sedací sval

Penový valec si umiestnime pod vonkajšiu oblasť sedacieho svalu a nadvihneme nohu. Druhou nohou sa môžeme podopierať. 

zadok

5. Chrbát

Ľahneme si na zem chrbtom a umiestnime si penový valec pod hornú časť chrbta. Ruky dáme za hlavu, zdvihneme boky a zadok zo zeme a snažíme sa neležať na zemi. Rollujeme od krku až k stredu chrbtice. 

back