Základné pravidlá florbalu

Florbal alebo floorbal (angl. floorball) je kolektívna halová, rýchla a dynamická športová hra podobná pozemnému hokeju.

 Je to kombinácia vášne, šikovnosti a taktiky, ktorá vytvára jedinečnú hru. Ak sa chystáte vydať sa do sveta florbala, je čas spoznať jeho srdce a to sú jeho základné pravidlá.

HRA A IHRISKO

Florbal sa hrá na umelom povrchu o veľkosti 40 x 20 metrov obklopenej mantinelmi. Hra sa delí na tri tretiny, pričom každá trvá 20 minút.

Mantinely sú vyrobené z umelej hmoty, 50 centimetrov vysoké so zaoblenými rohmi. Florbal je možné hrať aj s menšími úpravami týchto pravidiel.

Hlavným cieľom je dostať loptičku do súperovej brány a získať viac gólov ako protivník.

 

undefined

POČET HRÁČOV

Na ihrisku sa vždy stretávajú dve súperiacie družstvá, pričom na hernej ploche môže naraz pôsobiť najviac 6 hráčov z toho jeden brankár a 5 hráčov v poli

VÝSTROJ

Hráčsky výstroj pozostáva z krátkych nohavíc, trička (dresu) s číslom na chrbte a hrudi a halovej obuvi. Brankár musí mať dlhé nohavice, masku a môže mať rukavice.

Palice sú zvyčajne vyrobené zo sklených, polykarbónových alebo karbónových vlákien. Zvyčajne majú hmotnosť okolo 150 - 300 gramov a majú dĺžku od 50 (detské) do 104 cm.

Pre to, aby bola florbalová hokejka v súlade s pravidlámi IFF, musi byť zložená z čepele a shaftu rovnakého výrobcu.

 

hokejka

HRACIA DOBA 

Oficiálny hrací florbalový čas je 3 × 20 minút s dvomi 10 minútovými prestávkami.

Hráči si teda 2-krát vymenia strany a ak v riadnom hracom čase nepadne gól, nasleduje 10 minútové predĺženie, ktoré sa hrá na víťazný gól.

Ak žiadny z tímov nestrelí gól ani počas predĺženia, nasledujú samostatné nájazdy.

 

ROZOHRÁVKA A ŠTANDARDNÉ SITUÁCIE

Vhadzovanie – prebieha na presne určených miestach na ihrisku, pri začiatku každej z tretín, po každom platnom góle, po faule a ďalších situáciách. Pri vhadzovaní oproti sebe stoja dvaja hráči, ktorí sa nesmú jeden druhého dotýkať ani čepeľami hokejok. Loptička sa musí nachádzať v strede čepelí.

Voľný úder – zahráva sa po previnení niektorého z tímov voči pravidlám a z miesta, kde došlo k previneniu. Nesmie to byť z priestoru za bránkovou čiarou a rovnako nie zo vzdialenosti menšej ako 3,5 m od bránkoviska. Voľný úder musí byť zahraný jedným úderom a môže smerovať priamo na bránu. Brániaci hráči môžu zaujať obranné postavenie vo vzdialenosti min. 3 m od loptičky.

Rozohranie – nastáva, keď loptička preskočí nízke mantinely. Postup je rovnaký, ako pri voľnom údere.

Trestné strieľanie – vzniká ako priestupok pri gólových situáciách, ak brániaci tím posunie bránku alebo ak nedovolene zabráni vzniknúť gólovej situácii.

šport.florbal – Runforest.com

TRESTY A GÓLY

Vo florbale je veľa pravidiel, ktoré sú zakázané. Tu sú niektoré z nich.

  • zasiahnuť, zablokovať, zdvihnúť alebo kopnúť do súperovej hokejky,
  • tlačiť, narážať alebo prekážať súperovi vo voľnej hre,
  • hrať hokejkou a loptičkou nad úrovňou kolien,
  • pri strele a prihrávke zdvihnúť čepeľ hokejky nad úroveň pása,
  • vyskočiť a zastaviť tak loptu

Na ihrisku rozhodcovia nenechávajú nedovolené správanie bez povšimnutia.

Každý prípad nesprávneho konania sa rieši prostredníctvom osobitného trestu na trestnej lavičke, pričom jeho dĺžka môže byť stanovená na 2, 5 alebo 10 minút, záležiac na závažnosti prehrešku.

Hráči majú možnosť získať aj "červenú kartu", čo sa skončí ich vylúčením až do konca súboja. V prípade, že by zvýhodnený tím počas vylúčenia súpera strelil gól, potrestaný hráč sa naspäť na ihrisko vráti

Florbal je dynamická hra, ktorá vyžaduje rýchlu reakciu, šikovnosť a taktické myslenie.

Správne dodržiavanie základných pravidiel je nevyhnutné pre fairplay a vzrušujúci priebeh hry.

Dôležité je nielen snažiť sa dosiahnuť víťazstvo, ale aj rešpektovať súpera a rozhodcov, ktorí zabezpečujú, že hra prebieha v súlade s pravidlami.